"De Onderneming schotelt jong en oud uitstekend acteerwerk voor en maakt goed gebruik van humor en spanningsopbouw. Zeer herkenbare situaties! Een aanrader!"

De Onderneming heeft de afgelopen jaren een aantal producties gespeeld in verschillende theaters door het land. Ons streven is om ieder jaar een voorstelling te maken over een thema wat ons aanspreekt of bezig houdt. Op dit moment werken we aan onze nieuwste productie ‘scenes aan tafel’. Voor deze productie werkt de Onderneming samen met Tonnie van der Vast als gastactrice. In april 2017 staan we met de voorstelling in het Theater. De voorstelling is geschreven door Jurre Bussemaker en wordt geregisseerd door Yorick Zwart.Producties 2015


Titel: De Onderneming
Tekst: Jurre Bussemaker
Regie: Erik Willems
Spel: Judy Lijdsman, Wouter Hervij en Frederique Funken

Onder andere gespeeld in Het Amsterdams Theaterhuis, Op het Fringe Amsterdam festival, bij TOON en op scholen en in huiskamers.

"Waarom voor een baas werken als je ook gewoon een eigen bedrijf kunt oprichten? Slapeloze nachten, gezonde beginspanning, een go or no go, investeren tot je er bij neervalt, tweedehands laptops, een waterdicht concept, schemaatjes in excelsheets, deadlines. Bij alles een vraagteken plaatsen, je beste vriendin als collega, ruikend aan het succes dat elk moment voor de deur kan staan. “Ik heb ook wel eens een idee, maar om daar je hele bestaan omheen te bouwen, dat is nogal wat.” Een tragikomische voorstelling over drie jonge ondernemers die wachten op hun eerste grote opdrachtgever. Not just another day at the office.2013


Titel: Pas de probleme
Tekst: combinatie van eigen en bestaande teksten
Regie: Isil Vos
Spel: Anita Walgemoet, Judy Lijdsman, Wouter hervij en Frederique Funken
Muziek: Remko Robijn

Onder andere gespeeld in het Compagnietheater, Amsterdam Roest, de Melkweg, Generale Oost (Arnhem), Huis Oostpool.

"Als ik faal, dan is dat toch helemaal mijn schuld, want wie was er om mij tegen te houden. Ik had alle mogelijkheden, ik had alle kansen."

Pas de problème is een eigentijdse voorstelling over de zogenaamde generatie Y. De generatie van de grenzeloze ambitie, oneindige mogelijkheden en de daaruit voortkomende twijfels en angsten. De voorstelling speelt zich af in zo'n broeierige, tikkeltje ordinaire jaren '20 burlesque club, waar u dit keer ook een kijkje mag nemen in de kleedkamer; de plek waar maskers afgaan en glitterpakjes uit- en waar ware aarden onthuld worden.

Zet uw telefoon op stil en laat u verleiden door vier absurd ambitieuze jongelingen.Neem contact met ons op

recensiesSlapeloze nachten, deadlines, investeringen, netwerken, concept denken en ga zo maar door. Het leven van een jonge ondernemer zit niet mee. In de Onderneming zien we herkenbare situaties, een enorme spanningsopbouw en een stevig portie humor. Dit is zeker “not just another day at the office.”

Even na halfnegen op zaterdagavond 11 april gaat de deur naar de zaal van het Amsterdams Theaterhuis open, ook wel bekend als Frascati WG.

"In onze kleine ruimte is het inmiddels wat benauwd geworden"

Nieuwsgierigheid en ongeduld
Daarachter sta ik, op de voet gevolgd door de rest van het publiek dat al trippelend van nieuwsgierigheid en ongeduld staat te wachten. In onze kleine ruimte is het inmiddels wat benauwd geworden. De wachtende mensenmassa reikt verder de trap op, waar je nog snel een koffie en frisdrank kan halen voor tijdens de voorstelling. We vervolgens onze weg naar binnen, bij binnenkomst wordt ons gezegd: “zo veel mogelijk op de voorste drie rijen te gaan zitten”. Met het doven van de lichten, dooft zo ook het geroezemoes in de zaal.

Awkward situaties op kantoor
Het theater is omgetoverd tot een kantoor. Er komt een vrouw binnen. Ze is netjes gekleed, in een mooie lange jas met een ceintuur. Ze heeft het haar opgestoken, hakken aan, daaronder draagt zij een huidkleurige panty en onder de jas zit een mooie, rode jurk.

"Ze wachten op hun eerste opdrachtgever die de afspraak met hen lijkt te zijn vergeten"

Onhandig probeert ze van alles tegelijk te doen. Een heel herkenbaar en (daarom ook) komisch tafereel. Dit stuk gaat over beginnende ondernemers (Frederique Funken, Wouter Hervij en Judy Lijdsman), over zij die wachten op hun eerste opdrachtgever die de afspraak met hen lijkt te zijn vergeten.

Spanning en sensatie
De Onderneming, geregiseerd door Erik Willems, weet deze soms ietwat ongemakkelijke, maar zeker ook herkenbare situaties met veel humor erg goed neer te zetten. Ook heeft het stuk een zeer goede spanningsopbouw, waarin de spanning van heel klein, naar steeds groter, tot een enorme en onhoudbare spanning op kantoor uitgroeit. Die opbouw wordt nog meer versterkt door een juist gebruik van stiltes.

Stralende spelers
Ook het licht vind ik ontzettend goed gedaan; elke keer schijnt het precies op de juiste plek op het podium. Zo trekt de lichtbundel je aandacht daar heen. Op een gegeven moment was het zelfs zo goed gedaan dat de hele zaal in donker gehuld was, behalve de spelers; zij stonden in het licht, als een gloed van licht die van ze af straalde!

Humor, spanning en empathie
Al met al vond ik het stuk erg goed; De Onderneming schotelt jong en oud (iedereen herkent zich er wel in) uitstekend acteerwerk voor en maakt goed gebruik van humor, spanningsopbouw, mooi lichtwerk en natuurlijk het schetsen van zeer herkenbare situaties… Dit is zeker weten een aanrader!


— De PIT, Nikki Verhoeven


_______________